Hoe leer jij jouw kinderen zelf opruimen?

Hoe leer jij jouw kinderen zelf opruimen?

In deze blog geven we allemaal tips over hoe jij jouw kinderen eventueel kunt leren zelfstandig op te ruimen. En dit lijkt een onmogelijke klus maar met een beetje organiseren en volharding kom je een heel eind.

Want heb jij ook een kind gezien die het geweldig vindt om te mogen opruimen? Wij nog nooit. Maar ervoor zorgen dat er een figuurlijke bom ontploft is in de woonkamer kunnen ze des ter beter en vinden ze nog geweldig mooi om te doen ook nog. Wij gaan in deze blog 3 tips met jou delen hoe je dit kunt stimuleren…

Hoe ga je beginnen je kind te leren zijn speelgoed op te ruimen?

PlayGo Playmat

Leg de nadruk op het woordje proberen!

Allereerst verwacht geen perfectie. Het is waarschijnlijk niet nodig dat ik dit benoem maar toch. Waar kinderen zijn is er een bende, maar zie het dan als een fantasievolle bende. En het gaat er niet om dat het perfect opgeruimd wordt, als er maar een poging gedaan wordt om op te ruimen.

Maak het tastbaar!

Zorg dat je duidelijk bent. Dus vraag het duidelijk zoals: C, wil jij alle blokken in de bak doen? Of Z, wil jij alle poppetjes in de poppenbak doen? Zorg er dus voor dat het duidelijk is voor de kinderen wat ervan ze verwacht wordt. Een handig hulpmiddeltje hiervoor zouden plaatjes, pictogrammen of foto’s kunnen zijn.

Maar maak het ook leuk. Dus ga er een dansje bij doen of ga juist een opruimliedje zingen. Of zet er eentje aan via Youtube. Er zijn een heleboel leuke en grappige opruimliedjes zoals: https://www.youtube.com/watch?v=LSeLtPj55rM het opruimliedje van Nijntje!
Maar wat ook kan is dat je er een spelletje van maakt. Onbewust gaan ze dan ook nog leren maar dat je bijvoorbeeld zegt C, wil jij alle groene blokken in de bak doen? En Z, wil jij alle gele blokken in de bak doen? En ga zo maar door.

Wat ook een hele belangrijke tip is, is dat je ze moet waarschuwen voor het opruimen van de speelgoed. Kinderen spelen heerlijk onbewust door en zitten helemaal in hun fantasiewereld en als jij dan ineens zegt “Kom we gaan opruimen” dan ondervind je een heleboel tegenspraak. Maar als je nu een timer zet met als de timer over 10 minuten afloopt gaan we samen opruimen. Ook al kunnen ze nog geen klok kijken ze zijn dan wel alvast gewaarschuwd.

Houten blokken met letters en kleurtjes

Minimaliseer het speelgoed!

Wat ook een supertip is die ik geleerd heb is het minimaliseren van al het speelgoed wat jouw kind heeft. Hierdoor wordt de spreekwoordelijke bom ook iets kleiner en overzichtelijker maar zo kan je ook nog eens heerlijk rouleren met al het speelgoed. Hierdoor blijft de nieuwsgierigheid van het kind geprikkeld. Kinderen raken vaak hun interesse snel kwijt in speelgoed. En als je gaat rouleren en ze hebben het al even niet meer gezien gaan ze als een razende met het ‘nieuwe’ speelgoed spelen omdat het helemaal leuk en hip is. Maar hou ook rekening met waar de interesse van je kind nu ligt qua welk speelgoed en natuurlijk welke leeftijd.

Geef zelf ook het goede voorbeeld!

Als jij je kind gaat leren om te leren opruimen dan moet je natuurlijk zelf ook gaan opruimen. En dat moet je consequent blijven doen. Ook help je elke keer met opruimen als je kind dit moet doen. Even voordoen en daarna kan hij het alleen. (ligt ook aan de leeftijd) En nog een extra tip om het voor jou en je kind makkelijker te maken zorg ervoor dat er een vaste plek is voor al het speelgoed. Een soort speelgoedhoekje. Het is hierdoor altijd wat opgeruimder in de kamer en het is gelijk duidelijk waar al het speelgoed hoort.

Blijf altijd positief!

Het leren opruimen is een proces. Je kan niet verwachten dat het gelijk de eerste keer goed gaat of de 10de keer. Maar blijf altijd positief en geef op zijn tijd een complimentje dat jouw kind het goed doet en het heel netjes is. Want zeg nu zelf, je hoort graag dat je iets goeds doet.

Opruim items!

Om het opruimen nog makkelijker te maken kun je ook gebruik maken van opruim items. Denk hierbij aan een bak of een opruimzak. En als ik het over een opruimzak heb dan heb ik het natuurlijk over die van Play & Go. Zulke mooie en makkelijke grote opruimzakken die ook nog eens een andere functie hebben en dat is dat ze dan gelijk een speelkleed worden. In onze webshop kun je deze ook kopen. Klik op de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.muqqies.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 182 reviews.